Nikpek ide u stečaj

Bez autora
Mar 20 2011

Najstarija pekara u Crnoj Gori - Nikpek iz Nikšića ne radi već tri dana. Razlog je nedostatak brašna, ali i već duže vrijeme teška finansijska situacija koja praktično vodi do izgleda neizbježnog stečaja. Glavni proizvođač hljeba u gradu pod Trebjesom u lošoj situaciji je već odavno, zbog dugovanja trgovinskih mreža koja iznose 430.000 eura. Osnovni razlog je ta trgovačka mreža, koja zaista klepa visoke rabate, čak do 30% , vrati što ne proda, i plati do 120 dana i slično. A nakon odluke Vlade Srbije da zabrani izvoz brašna i pšenice, situacija se dodatno pogoršala. Ishod je neplanirani, ali i nemoinovni prekid proizvodnje kaže Ćipranić. Svi su obavješeni o stečaju, Ministrarstvo poljopivrede, kao i opština.

Nikpek ide u stečajNajstarija pekara u Crnoj Gori - Nikpek iz Nikšića ne radi već tri dana. Razlog je nedostatak brašna, ali i već duže vrijeme teška finansijska situacija koja praktično vodi do izgleda neizbježnog stečaja.

Glavni proizvođač hljeba u gradu pod Trebjesom u lošoj situaciji je već odavno, zbog dugovanja trgovinskih mreža koja iznose 430.000 eura, ističe većinski vlasnik i predsjednik Odbora direktora Milisav Ćipranić.

"Osnovni razlog je ta trgovačka mreža, koja zaista klepa visoke rabate, čak do 30% , vrati što ne proda, i plati do 120 dana i slično", kazao je Ćipranić Anteni M.

A nakon odluke Vlade Srbije da zabrani izvoz brašna i pšenice, situacija se dodatno pogoršala. Ishod je neplanirani, ali i nemoinovni prekid proizvodnje kaže Ćipranić.

"Svi su obavješeni o stečaju, Ministrarstvo poljopivrede, kao i opština".

Zbog dugovanja prema državi, radnicima i bankama, koje iznosi oko 700.000 eura, gradska pekara je prije dva mjeseca smanila broj radnika na 36, iako je za njeno normalo funkcionisanje bilo potrebno oko 60.

Na pitanje šta ce biti sa zaposlenima, Ćipranić odgovara: "Većini je istekao ugovor, a za mjesec dana istećiće svima. Do prekida radnog odnosa još nije došlo, dok stečaj ne uđe u pekaru."

Iako je glavni proizvodjač prestao sa radom, Nikšićani će hljeba, makar prema najavama, imati u dovoljnim količininama – udio Nikpeka u snabdijevanju grada hljebom, kako nam je saopšteno iz tog preduzeća, preuzima Uniprom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik